یکی از زیرشاخههای رشتههای علوم مهندسی، رباتیک است. علم رباتیک از چندین رشته مهندسی همچون مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق و مهندسی مکانیک بوجود آمده است. علم رباتیک به پژوهش، توسعه و علمکرد ربات ها میپردازد و دانشآموختههای علم رباتیک درباره توانمندیهایی ربات ها و تلفیق آن با علوم و فناوریهای دیگر پژوهش و تحقیق میکنند تا بتوانند ربات هایی منحصر به فرد برای انجام کارهایی خاص طراحی و تولید کنند.
واژه ربات در سال ۱۹۲۱ توسط فردی به نام Karel Capek که نویسنده نمایشنامه بود عنوان شد، وی در نمایشنامهای که نوشته بود به بخشی از افراد جامعه اشاره کرده بود که همچون بردهای برای خدمتگذاری به انسانها بودند. ریشه کلمه ربات در جمهوری چک به معنی کارگر میباشد که بصورت robotnic نوشته میشود و این کلمه به معنی بندگی اجباری بود. سالها بعد واژه رباتیک توسط آسیموف در سال ۱۹۴۱ در داستانهای علمی تخیلی استفاده شد اما ربات ها در طول سالیان قبل، به یکی از بخشهای مهم زندگی مردم در آمریکا تبدیل شده بودند و این واژه نه تنها در فیلمها و سریالها نفوذ کرده بلکه به ادبیات و هنر هم رخنه کرده است.
رباتیک علمی درباره فناوریهای مرتبط با طراحی، تولید و ساخت اصولی ربات ها میباشد که یکی از اهداف رشد و گسترش علم رباتیک، راحتتر کردن سبک زندگی انسانها و افزایش وقت مفید برای جامعه بشریت است، در واقع ربات به نوعی از ماشینهای با قابلیت برنامهریزی گفته میشود که کاربردهای عمومی و اختصاصی دارد. در مقاله رباتیک چیست و چه کاربردهایی دارد، قصد داریم شما را با علم رباتیک و هر آنچه که مربوط به دنیای ربات ها میشود آشنا کنیم تا بصورت اصولی با دانش و مهارت رباتیک آشنا شوید؛ پس در ادامه این مقاله همراه باشید.
ربات ها شبیه به ابزارها هستند، مثلا هیچ تبری قدرت تصمیمگیری ندارد تا متوجه شود که نجار چگونه از آن استفاده میکند؛ در ارتباط با ربات ها هم هیچ رباتی قدرت و توانایی انجام عملی را بدون آنکه برای آن برنامه نویسی و برنامهریزی شود را ندارد و در انجام دادن کارها هیچگونه قدرت انتخاب و تصمیمگیری برای ربات ها وجود ندارد.
هوش مصنوعی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
رباتیک چیست؟
دکتر کارو لوکاس قوکاسیان به عنوان پدر علم رباتیک ایران و یکی از دانشمندان مطرح ایرانی شناخته میشود، وی از پژوهشگران و محققان سیستمهای هوشمند در ایران میباشد که زمینههای پژوهشی و تحقیقاتی او درباره پیشبینی سریهای زمانی، مدلهای عاطفی و منطق فازی بود. پدر علم رباتیک ایران درباره علم رباتیک این چنین گفته است: هر دستگاه الکترومکانیکی که عمل خاصی را انجام دهد ربات نامیده میشود که میتواند جهت انجام یک وظیفه خاص برنامه ریزی شود. علم رباتیک یکی از مهمترین دستاوردهای علمی بشر در طول تمام این سالها بوده است. علم رباتیک با گسترش و رشد روزافزون دانش بشریت، بصورت گستردهتری وارد زندگی روزمره انسانها شده است و تغییرات چشمگیری در زندگیمان رقم زده است. ربات ها با توجه به استحکام و قدرتی که دارند و در اکثر مواقع تاثیری مثبت و حضوری دوستانه داشتند اما در برخی موارد هم تهدیدآمیز هستند؛ استفاده از ربات ها در تمامی حوزهها باعث قدرتمندتر شدن صنایع گوناگون میشود. بر خلاف تصور مردم که فکر میکنند ربات ها توانایی انجام همهی کارها را دارند اما اکثر ربات ها به گونهای طراحی شدند که در مکانهای مشخص و ثابت با یک نوع فعالیت از قبل تعریف شده در کارخانهها و محیطهای صنعتی مشغول به کار هستند و در فرایند فعالیتشان توسط سیستم های کامپیوتری، برایشان برنامه نویسی شده است تا کارهایی را بصورت محدود اما منعطف انجام دهند. تمامی ربات ها حداقل از یک حافظه کامپیوتری برنامه نویسی شده برای بررسی و نظارت از عملکردشان تشکیل شدند اما در کنار خود، حسگرها و قطعات جانبی دیگری را به همراه دارند. ربات ها میتوانند در حالتهای مختلفی باشند، برخی ربات ها حالتی ساده دارند و بعضی دیگر از ربات ها، ساختاری پیچیده و گستردهتری دارند اما در تمامی ربات ها، ترکیبی از علوم مکانیک، الکترونیک به همراه کامپیوتر هستند. ربات ها در برابر انسان، تفاوتهای بسیاری دارند که این تفاوتها از جهات مختلفی بسیار چشمگیر هستند، بطور مثال خستگی ناپذیری ربات ها بسیار بالا است و توانایی انجام دادن کارهای تکراری را با دقت بالایی دارند. ربات ها در موارد بسیاری که قدرت بازوهای انسان، توان انجام دادن کاری را ندارند اما ربات ها به راحتی از انجام این کارها برمیآیند.اینترنت اشیا چیست و چه کاربردهایی دارد؟